Показване на 1–16 от 530 резултата

Измерението „Здравни категории“ улавя областта на здравето или болестта, която се изследва.

Има 21 отделни категории, които обхващат всички заболявания, условия и области на здравето. Всяка от здравните категории включва изследвания както на болестта, така и на нормалната функция.

Например, изследванията на нормалната чернодробна функция и проучванията на чернодробната цироза както ще бъдат класифицирани в орална, така и в стомашно-чревна категория.

Здравните категории се основават на кодовете на Международната класификация на болестите (МКБ) на Световната здравна организация (СЗО), които обхващат всички области на болест и влошено здраве.

Обобщение на здравните категории

Кръв

Хематологични заболявания, анемия, съсирване (включително тромбоцити и венозни емболи) и нормално развитие и функция на тромбоцитите и еритроцитите.

Рак и неоплазми

Всички видове новообразувания, включително доброкачествени, потенциално злокачествени, или злокачествени (рак), ракови израстъци. Това включва левкемия и мезотелиом.

Сърдечносъдови

Коронарна болест на сърцето, заболявания на васкулатурата и кръвообращението, включително лимфната система, и нормално развитие и функция на сърдечно-съдовата система.

Вродени нарушения

Физически аномалии и синдроми, които не са свързани с един вид заболяване или състояние, включително синдром на Даун и кистозна фиброза.

Ухо

Глухота и нормално развитие и функция на ухото.

Око

Заболявания на окото и нормално развитие на очите и функция.

Инфекция

Заболявания, причинени от патогени, синдром на придобит имунен дефицит, полово предавани инфекции и проучвания на инфекция и инфекциозни агенти.

Възпалителна и имунна система

Ревматоиден артрит, заболявания на съединителната тъкан, автоимунни заболявания, алергии и нормално развитие и функция на имунната система.

Наранявания и произшествия

Фрактури, отравяне и изгаряния

Психично здраве

Депресия, шизофрения, психоза и личностни нарушения, пристрастяване, самоубийство, тревожност, хранителни разстройства, учебни увреждания, нарушения на аутистичния спектър и проучвания на нормалната психология, когнитивната функция и поведение

Метаболитни и ендокринни

Метаболитни нарушения (включително Диабет) и нормален метаболизъм и ендокринно развитие и функция. Това включва всички изследвания на епифизната, щитовидната жлеза, паратироидни, хипофизата и надбъбречните жлези.

Мускулно-скелетни

Остеопороза, остеоартрит, мускулни и скелетни нарушения и нормално мускулно-скелетно развитие и функция.

Неврологични

Деменции, трансмисивни спонгиформни енцефалопатии, Болестта на Паркинсон, невродегенеративни заболявания, Болестта на Алцхаймер, епилепсия, множествена склероза и проучвания на нормалния мозък и нервната система

Перорални и стомашно-чревни

Възпалително заболяване на червата, болест на Крон, заболявания на устата, зъбите, хранопровода, храносмилателната система, включително черния дроб и дебелото черво, и нормалното орално и стомашно-чревно развитие и функция.

Бъбречна и урогенитална

Бъбречно заболяване, тазова възпалителна болест, бъбречни и генитални нарушения, и нормално развитие и функция на мъжката и женската бъбречна и урогенитална система

Репродуктивно здраве и раждане

Фертилитет, контрацепция, аборт, ин витро оплождане, бременност, развитие на млечна жлеза, менструация и менопауза, кърмене, предродилни грижи, раждане и усложнения на новородени.

Дихателен

Астма, хронична обструктивна белодробна болест, респираторни заболявания и нормално развитие и функция на дихателната система.

Кожа

Дерматологични състояния и нормално развитие и функция на кожата.

Щрих

Включете както исхемичен инсулт (причинен от кръвни съсиреци), така и хеморагичен инсулт (причинен от мозъчен/междукраниален кръвоизлив).

Родово значение за здравето

Изследвания, приложими за всички заболявания и условия или за общото здраве и благосъстояние на физическите лица.

Изследвания на общественото здраве, епидемиология и здравни услуги изследвания, които не са фокусирани върху специфични условия.

В основата на биологични, психосоциални, икономически или методологични изследвания, които не са специфични за отделните заболявания или състояния

Спорна етиология и други

Състояния на неизвестна или оспорена етиология (като синдром на хронична умора/миалгичен енцефаломиелит), или изследвания, които не са от родово значение за здравето и не са приложими за топ 19 специфични здравни категории със специфични патологични / физиологични определящи фактори.