Показване на 1–16 от 69 резултата

Мултивитамините представляват хранителни добавки, които включват в състава си минерали, витамини и други хранителни вещества. Мултивитаминните хранителни добавки се предлагат във вид на таблетки, капсули, пастили, прахове, течности или инжекционни формулировки, признати от Комисията codex Alimentarius като категория хранителни добавки.

Какви са различните видове мултивитамини?

Съществуват специализирани мултивитамини за:

  • подсилване и изпълване сенергия;
  • такива, които контролират на телесното тегло;
  • подобряващи имунната функция;
  • управление на симптомите на менопаузата често включват витамини и минерали в комбинация с билкови и специални съставки, като стероли, коензим Q10, пробиотици, и глюкозамин.

Какво представляват мултивитамините и за какво служат?

Мултивитамините са предназначени да послужат като хранителни добавки с витамини, минерали и др. важни елементи.

При здрави хора мултивитаминните добавки не предотвратяват състояния като рак, сърдечни заболявания или други заболявания, и не е необходим редовен прием на мултивитамини. Специфични групи от хора могат да се възползват от мултивитаминни добавки, като например, хора с проблемно хранене или тези с висок риск от макулна дегенерация.

Не съществува стандартизирана научна дефиниция за понятието мултивитамин. Мултивитамините или минералните добавки се определят като добавки, съдържащи три или повече основни витамини и минерали, без включени билки, хормони или лекарства. Всеки витамин и минерал е включен в определена доза под поносимите горни нива на прием, съгласно определянето от Съвета по храните и лекарствата и не представлява риск от неблагоприятни последици за здравето.

Какви са ползите от мултивитамините?

За определени хора, особено в напреднала възраст, допълване на диетата с допълнителни витамини и минерали могат да имат въздействие върху здравето. Мнозинството обаче няма да има полза.  Хората с диетични дисбаланси могат да включват тези на ограничителни диети и тези, които не могат или не желаят да приемат питателна диета. Бременните жени и възрастните хора имат различни хранителни нужди от останалите възрастни.

Необходимо е да се избягват мултивитамини по време на бременност, особено такива, които съдържат витамин А, освен ако не се препоръчват от специалисти по здравни грижи. Въпреки това, NHS препоръчва 10μg витамин D на ден по време на цялата бременност и докато кърмите, както и 400μg фолиева киселина по време на първия триместър, (или това са първите 12 седмици от бременността на жената). При някои дами може да възникне необходимоста да вземат желязо, витамин С или калциеви добавки по време на бременността, но единствено по лекарски препоръки.

Допълнителни характеристики

Взимат се мерки като регулиране на съдържание и комбинация от витамини, които се смятат подходящи за прием от деца, бременни жени или хора с определени медицински нужди. Мултивитаминния прием като цяло е безопасен, но изследванията са все още в ход по отношение на какви свойства върху здравето оказват самите мултивитамини.

Какви са проучванията от използването на мултивитамини?

Доказателства за здравни ефекти на мултивитамини идва до голяма степен от проспективни кохорта проучвания, които оценяват разликите в здравето между групи от хора, които приемат мултивитамини, в сравнение с групи, които не използват мултивитаминни добавки. Корелациите между мултивитаминния прием и здравето, открити от такива проучвания, може да не са резултат от самите мултивитамини, но могат да отразят основните характеристики на мултивитамино-учащите.