Показване на 1–16 от 258 резултата

Липозомен Магнезий / Liposomal Magnesium MagHerbs – 220 ml

Original price was: 32.95 лв..Current price is: 27.90 лв..

BioSil™ Коса, кожа и нокти 118 mg Natural Factors – 120 веге капсули

Original price was: 163.00 лв..Current price is: 130.40 лв..

BioSil™ Коса, кожа и нокти 118 mg Natural Factors – 90 веге капсули

Original price was: 121.75 лв..Current price is: 97.40 лв..

BioSil™ Коса, кожа и нокти 15 ml – Natural Factors

Original price was: 81.40 лв..Current price is: 65.15 лв..

BioSil™ Коса, кожа и нокти Natural Factors – 30 ml

Original price was: 103.40 лв..Current price is: 82.70 лв..

Минералите могат да бъдат определени като компоненти или елементи, присъстващи в храната, която се изисква от тялото ни да се развива и функционира правилно.  Минералите, от които тялото ни се нуждае, се наричат основни минерали и те могат да бъдат разделени на две категории. Това са макро и микро минерали. Сумите на тези минерали, необходими в тялото ни, не показват значението им.

Какви са двете категории минерали?

Широката гама от налични минерали може да бъде категоризирана в два класа, които са макро минерали и микро минерали.

Макроминерали

Това са гамата от минерали, които се изискват в големи количества.

Списъкът с макро минерали включва натрий, калций, хлорид, магнезий, калий, сяра и фосфор. Всички те са жизненоважни за правилното функциониране и метаболизма на човешкото тяло. Не можем да произвеждаме тези компоненти и затова трябва да ги получим чрез различни източници на минерали като различни видове храни и други добавки.

Дефицитът на тези минерали в човешкото тяло има тежки отрицателни ефекти върху човешката физиология. Например, недостигът на калций може да доведе до слаба скелетна структура и по този начин да увеличи шансовете за фрактури на костите.

Микро минерали

Микро минералите се изискват в малки количества. Списъкът на микроелементите включва мед, желязо, йод, манган, цинк, флуорид, селен и кобалт.

Моля, имайте предвид, че ако тези минерали се приемат в излишък, те могат да предизвикат минерална токсичност, която може да доведе до различни здравни въпроси като промяна в цвета на ноктите, гадене, диария и др.

Какво е значението на минералите в храните?

Диетолозите препоръчват да следвате богата на минерали диета, тъй като богатите на минерали храни са най-добрите източници на снабдяване с тези компоненти в организма. Портокалът има много калций в него, който е добър за костите, въпреки че йодната сол има йод, който е силно важен за производството на йод.  Диетичният фокус върху минералите произлиза от интерес към подпомагането, че редица биохимични реакции в метаболизма изискват елементарни компоненти. Доказан е подходящ прием на някои минерали, за да се поддържа оптимално здраве. Диетата може да отговори на всички минерални изисквания на човешкото тяло, Въпреки че добавки могат да бъдат използвани, когато някои препоръки не са адекватно изпълнени от диетата. Например, диета с ниско съдържание на млечни продукти, и следователно не отговаря на препоръката за калций.

Какви са страничните ефекти от прекомерно приемане на минерали?

Консумирането на твърде голямо количество от едно нещо винаги има отрицателен ефект върху човешкото тяло. Приемането на излишни минерали в ежедневната диета може да доведе до определени заболяване в организма.

Излишъкът от калций в нашата диета може да причини запек и проблеми с бъбреците.

Твърде много от цинк в нашата диета може да предизвика диария, бъбречна неизправност, сърдечни проблеми и повръщане.

Прекомерният натрий в кръвните клетки увеличава риска от инсулт, други проблеми, свързани със сърцето, както и Хипернатремия.

Излишъкът от желязо може да доведе до чернодробно заболяване, сърдечно-съдови проблеми, загуба на интерес към секса, безплодие и импотентност.

Балансирана диета предотвратява минерални недостатъци. Използването на витамин и минерални добавки трябва да бъдат обезкуражени, за да се предотвратят всякакви неблагоприятни ефекти.

Каква е функцията на минералите?

Минералите са естествено срещащи се химични елементи, които се намират в земята. Ерозията разгражда камъни, частици и пясък, за да образува почва, което е основата за растеж на растенията. Минералите се поемат от растения, които след това се включват към тревопасни животни, които ядат растенията. Хората ядат растения и тревопасни животни, за да получат необходими минерални хранителни вещества.

Минералите са необходими за правилния състав на телесните течности, включително кръв, и за правилното образуване на тъкани, мускули, нерви, кости и зъби, мускули и нерви. Те също играят важна роля в поддържането на здравата нервна функция, регулирането на мускулния тонус, както и подкрепата на здрава сърдечно-съдова система.

Минералните биохимични функции включват:

  • Производство на енергия;
  • Ръст;
  • Изцеление;
  • Правилна утилизация на витамини и други хранителни вещества.

Съществуват два вида минерали, открити в храната, това обикновено са класифицирани в две групи, макроминерали и микроминерални минерали (микроминерални). Макроминералите са калций, магнезий, фосфор, натрий и калий; те се изискват в големи количества в тялото.

Проследяване или микроминерали се изискват само в минута количества в тялото. Това са цинк, мед, хром, селен, молибден, манган, йод и др.