Хранителни добавки

Биотин: Шест здравословни ползи на този витамин В

Биотин: Шест здравословни ползи на този витамин В

Идеалът за женска красота не е това, което беше преди един век. Тази идеалистична представа обикновено включва определени черти на лицето и форми на тялото, които трябва да притежава жената. Макар и изменящи се през десетилетията, никога от представата за красота няма да отпадне красивата дълга коса и хубава кожа, които са признак за добро здраве и поддържана форма. Дамите може да се радват на всичко това до една определена възраст, когато колагенът започва да се произвежда все по-бавно, настъпват хормонален дисбаланс и други възрастови промени. Разбира се, снабдяването на кожата, косата и ноктите с хранителни вещества е друг ключов фактор, който не бива да се игнорира. А един от най-важните компоненти, необходими за здрава коса, кожа и нокти, е биотинът и за него ще говорим днес.

Най-важното за биотина

Биотинът е витамин от група В, който се съдържа в различни храни като яйца, карфиол и други. Една от неговите функции е да съдейства на тялото да преобразува храната в енергия. Биотинът подобрява здравето на косата и ноктите, подпомага нормалното протичане на бременността и помага за управление нивата на кръвната захар. 

Биотинът също е водоразтворим. Тялото не съхранява водоразтворими витамини, поради което е необходимо хората да ги получават от храните, които консумират или допълнително чрез хранителни добавки. Този витамин е необходим на всяка жива клетка в тялото ви, а дневната препоръчителна доза биотин е 30 mcg (микрограма) както за мъже, така и за жени.

Ползи за здравето от биотин (витамин В7)

Помага за правилното усвояване на храната

Основната функция на биотина е да подпомогне осъществяването на метаболитните процеси в организма. Няколко реакции, които протичат по време на разграждането на храната, която ядете, изискват биотин. Това включва разграждане на хранителните вещества – протеини, мазнини и въглехидрати. Ако тялото ви има достатъчно нива на биотин, храната веднага ще бъде преработена. Но при някакви метаболитни проблеми може да е необходимо да се приема добавка с биотин за осигуряване на нужните количества, а евентуално и на В комплекс.

Поддържа косата и ноктите здрави

Биотинът може да се нарече „витамин за красота“ заради многобройните му ползи за здравето на косата и ноктите. Той е съществена част от продуктите на козметичната индустрия, заедно с Q10, витамин А, цинк, витамин Е, колаген и много други компоненти за здрава кожа, коса и нокти. А като заговорихме за тях –  биотинът играе роля в растежа и укрепването на косата. Биотинът може да е полезен при проблеми като суха, чуплива коса или косопад, който често е обусловен от хормонален дисбаланс или се появява по време на бременност.

Прави кожата здрава и блестяща

Кой не иска кожа без бръчки, фини линии около очите, без досадните пъпки? Всичко, от което се нуждаете, за да не се сблъсквате с тези проблеми, е достатъчно количество биотин, колаген и хиалуронова киселина. Може да се каже, че това са трите стълба, на които се гради здравата кожа на всяка възраст. Колагенът е незаменим, тъй като съставлява над 70% от съединителните тъкани в тялото. А хиалуроновата киселина поддържа структурата на кожата, осигурява ѝ хидратация и прави кожата по-гладка.

Биотинът на свой ред се използва в много продукти за грижа за кожата като масажни масла и кремове. Ролята на биотина в здравето на кожата става още по-ясна, ако човек се сблъска с недостига му. Липсата на биотин в организма е предпоставка за кожни проблема, включително обриви, дерматит, псориазис, екзема и акне.

Помага за контрол на кръвната захар

Биотинът е в състояние да контролира нивото на захар в кръвта. Тъй като работи за разграждането на въглехидратите в тялото, поддържа подходящо ниво на кръвната захар, като предотвратява опасността от здравословни състояния като диабет. Витамин В7 също подпомага човешкото тяло в регулирането на инсулина, като намалява колебанията в нивата на кръвната захар, което може да доведе до диабет. 

Подпомагане на бременността и кърменето

Витамин В7 (както и В6, В9, В12) е много важен за бременни или кърмещи жени. Докато симптоматичният дефицит на биотин е рядко срещано явление, ниските нива на биотин са често срещани по време на бременност. Всъщност това е един от най-интензивните периоди в живота на жената, когато тялото изисква повече от различните хранителни вещества – все пак така се осигурява живота на поне още едно човешко същество. Здравните специалисти смятат, че този дефицит е често срещан сред бременните жени, тъй като тялото разгражда витамина по-бързо по време на бременност. В резултат на това бременната жена може да се нуждае от повече биотин – от диетата си или чрез добавки – от жена, която не е бременна. Препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да приемате добавки по време на бременност или кърмене.

Подпомага целостта на ноктите

Чупливите нокти са неприятен проблем, с който немалко жени се сблъскват. Те са крехки и лесно се цепят или напукват. Недостигът на биотин може да доведе до чупливост на ноктите, а изграждането с гел лак/акрил или ноктопластиката невинаги е решение.

За хората с този дефицит приемът на добавки, които съдържат биотин, може да подобри здравината на ноктите, както и да подпомогне растежа им.

Всички тези ползи за здравето може да получите, като консумирате богати на биотин храни или като си го набавите от хранителна добавка като Biotin Plus 2500 mcg OstroVit. Във формулата са включени оптимални количества биотин, както и витамин В9 (фолиева киселина), селен и цинк за оптимална усвояемост и полза за имунната система, кожата, ноктите и косата.

Използвани ресурси

  1. Ren, FR., Sun, X., Wang, TY. et al. Biotin provisioning by horizontally transferred genes from bacteria confers animal fitness benefits. ISME J 14, 2542–2553 (2020). https://doi.org/10.1038/s41396-020-0704-5
  2. Trüeb RM. Serum Biotin Levels in Women Complaining of Hair Loss. Int J Trichology. 2016;8(2):73-77. doi:10.4103/0974-7753.188040
  3. Fernandez-Mejia C. Pharmacological effects of biotin. J Nutr Biochem. 2005 Jul;16(7):424-7. doi: 10.1016/j.jnutbio.2005.03.018. PMID: 15992683.
  4. Dakshinamurti K. Biotin–a regulator of gene expression. J Nutr Biochem. 2005 Jul;16(7):419-23. doi: 10.1016/j.jnutbio.2005.03.015. PMID: 15992682
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *