Здраве

Само 1 чаша от ТОЗИ плод, ще донесе много ползи на храносмилателната ви система

Храносмилане

Ярките, сочни червени малини имат много хранителни ползи. Така че вероятно не е изненада, че диетолозите са развълнувани, когато настъпи техният сезон.

Прекрасните червени плодове са любими на мнозина. С яркия си червен цвят, естествения баланс между сладост и тръпчивост, както и с уникалната си текстура, е трудно да не обикнете малините.

А и те са чудесни за вас! Макар че другите горски плодове обикновено получават голямо внимание заради това, че са определени като антиоксиданти, малините могат да предложат и много хранителни вещества – особено за здравето на червата и сърцето. Червените плодове осигуряват полезни за червата и сърцето фибри, витамин С и антиоксиданти, казват експертите. В следващите редове ще разгледаме защо си струва да включите малините в ежедневието си. Тялото ви ще ви благодари!

Малините и техните хранителни стойности

Порция от една чаша сурови плодове съдържа:

  • 64 калории
  • 1,5 грама протеин
  • 0,8 грама мазнини
  • 14,6 грама въглехидрати
  • 8 грама фибри (32% от дневната стойност)
  • 32 милиграма витамин С (43% от дневната стойност)

Малините и техните ползи

Малините са сладък начин да си набавите всички полезни хранителни вещества, витамини и минерали. Това включва големи количества антиоксиданти, витамин С, витамин К, калий, манган и желязо. Но високото съдържание на фибри е това, което прави червените плодове наистина ценни – дори в сравнение с други горски плодове.

Със своите 8 грама фибри в една чаша малините са най-високият пълноценен източник на фибри. Фибрите ни помагат да се чувстваме сити и удовлетворени, но също така подпомагат здравето на сърцето и червата. И, разбира се, те са полезни за храносмилателния тракт, за да се раздвижи всичко.

Най-лесното нещо, което можете да направите, ако искате да се погрижите за здравето си, е да купите един куп от червените плодове, да ги сложите в хладилника и да изядете половин чаша със закуската и половин чаша като следобедна закуска. Като се има предвид, че повечето от нас консумират само около 13 или 14 грама фибри на ден, добавянето на чаша малини ще ни доближи много повече до препоръчителния минимум от 25 грама на ден, който трябва да приемаме.

Все пак имайте предвид, че голямото количество фибри в малините може да доведе до известно стомашно разстройство, ако изядете твърде много и твърде бързо, предупреждават експертите. Това може да предизвика симптоми като подуване на корема, диария или запек.

Но ефектът е временен, тъй като организмът ви се адаптира към диета с по-високо съдържание на фибри, казват експертите. Постепенното увеличаване на приема на фибри и пиенето на повече вода може да помогне за избягване и облекчаване на тези ефекти. Експертите твърдят, че антиоксидантите в малините също заслужават да бъдат споменати. Подобно на боровинките и къпините, те съдържат антоцианини – антиоксидантни съединения, които придават на плодовете наситеночервения им оттенък.

Антоцианините се свързват и с понижаване на кръвното налягане, както и с понижаване на риска от сърдечни и неврологични заболявания и рак.

Здравословни ли са и замразените малини?

Да!

Въпреки че пресните, местни и сезонни продукти винаги са чудесен избор, замразените малини са също толкова хранителни. Тези плодове се замразяват светкавично в пика на свежестта си, така че хранителните им вещества се запазват.

В същото време плодовете, които намирате в магазина, прекарват известно време в транспортиране и не знаем колко време ще седят в хладилника ни. През това време те могат да загубят част от хранителните си вещества.

Изводът е, че независимо дали са пресни или замразени, малините са чудесни за вас. Ако пресните горски плодове не са в сезона или нямате надежден достъп до продукти, не се притеснявайте. Можете да се насладите на ползите от червените плодове под каквато и да е форма.

Какъв е най-добрият начин да ядете малини?

Малините, както и другите горски плодове, са „бонбони на природата“.  Съвсем нормално е да се консумират пресни плодове такива, каквито са. Но можете да ги използвате и като добавка към сутрешното си кисело мляко, зърнени храни или овесени ядки. Те са и отлични за прибавяне към смутита, защото добавят малко сладост заедно с яркия си цвят.

Някои хора обичат да добавят червените плодове и към салати. А те са чудесна съставка на дъска със сирене или колбаси.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *