Хранителни добавки

Силна защита за сърцето с иновативния PQQ, акай, кверцетин и други средства

Силна защита за сърцето с иновативния PQQ, акай, кверцетин и други средства

Има една неоспорима истина: всички искаме да изглеждаме добре и да сме здрави, но без да полагаме особени усилия за това. Прибягваме до “вълшебни” хапчета и процедури, които с гръмки обещания ни призовават и изкушават. Но за съжаление няма магическо хапче за отслабване, предпазване на сърцето или хапче, което да предотврати когнитивния спад. А той настъпва след една определена възраст и учените упорито изследват причините за това, както и възможните начини за запазване на нормална когнитивна функция по-дълго. 

Сърдечно-съдовите заболявания представляват причина номер едно за смъртните случаи в световен мащаб. А само в България около 2 – 2.5 милиона българи имат сърдечно–съдови заболявания. Всичко това трябва да ни накара да се замислим каква грижа да осигурим на сърцето и мозъка, за да ги опазим по-дълго в добро здраве.

Няма само една всемогъща храна за мозъка или сърцето, която да ги предпази с напредване на възрастта. Според диетолозите, най-важната стратегия е да следвате здравословен начин на хранене с много плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, здравословни мазнини и нормално тегло.

Изследванията показват, че най-полезните храни за мозъка са същите, които защитават сърцето и кръвоносните съдове. Те обикновено съдържат конкретни витамини, мастни киселини или антиоксидантни съединения като кверцетин, омега-3 и омега-6 и други, които ще разгледаме днес.

Какво е PQQ

Произнасянето на думите “пиролохинолин хинон” наподобява скоропоговорка, затова и е очаквано, че повечето хора предпочитат да използват съкращението PQQ. Среща се още и като “метоксатин”. Какво се крие зад абревиатурата PQQ? Преди време пиролохинолин хинон се смяташе за вид витамин, но след по-нататъшни проучвания изследователите установиха, че макар да има някои витаминоподобни качества, той е само свързано хранително вещество. PQQ може да действа като кофактор или ензимен усилвател в окислително-редукционните процеси. Поради тази своя роля, PQQ осигурява антиоксидативни ефекти. 

Някои от хранителните му източници са кивито, зелените чушки и магданоза, но много хора избират да го включат в диетата си чрез добавки PQQ, за да се възползват от максимални количества.

Свойства на пиролохинолин хинон

Може би най-значително е влиянието на PQQ върху функцията на митохондриите. Митохондриите осигуряват на нашите клетки енергия под формата на аденозин трифосфат и регулират клетъчния метаболизъм. Изследователите са разгледали задълбочено въздействието на PQQ върху митохондриите и са открили, че той може да увеличи броя на митохондриите и дори да подобри тяхната ефективност.

Сега преминаваме от по-активното лято към по-уседналата есен и е възможно да ни сполети известна летаргия и умора. Нормално е, също както и пролетната умора, която ни връхлита при преход между сезоните. И в двата случая пиролохинолин хинон може да подобри състоянието и симптомите на летаргия.

В други проучвания PQQ се разглежда заедно с CoQ10. Действайки синхронизирано, те могат да помогнат за подобряване на когнитивното здраве. CoQ10, подобно на PQQ, е друго хранително вещество, което осигурява подкрепа за митохондриите на тялото, както и за имунната система.

пиролохинолин хинон съдейства и за по-здрава сърдечно-съдова система, като подобрява кръвообращението и сърдечната функция и осигурява мощна антиоксидантна защита. Малък брой проучвания показват, че PQQ също може да насърчи възстановяването след инфаркт.

И не на последно място, пиролохинолин хинон е изследван за ползата му за чернодробната функция. PQQ подпомага черния дроб в метаболизма на мазнините, за да разгради повече мазнини и да се превърнат в повече енергия. Клиничните резултати показват, че той може също да противодейства на остро и хронично чернодробно увреждане, включително увреждане от мастно чернодробно заболяване.

Свойства на акай

Скромните плодчета акай са смятани за суперхрана с основание. Акай бери са богати на антиоксиданти, които са основните ни войници срещу свободните радикали. Освен силата на антиоксидантите, акай също са богати на омега-3 – незаменими мастни киселини, които имат полза за сърдечно-съдовото здраве и мозъка.

Има изследвания, че някои съединения в акай, а именно полифенолите, могат да помогнат за намаляване развитието на неправилно функциониращи клетки. Това заедно с антиоксидантния им потенциал ги прави чудесно средство за анти-ейдж действие и защита на клетките от увреждане. 

Плодовете акай могат да съдържат и много растителни стероли, които да подействат като вазодилататори и да отпуснат кръвоносните съдове, за да намалят кръвното налягане. А по отношение на храносмилателната система, подобно на много други полдове, и акай съдържат фибри, които подобряват храносмилането и пречистването на тялото от отпадни продукти.

Свойства на кверцетин

Кверцетинът е растителен пигмент (флавоноид), който е открива в много растения и храни, като червено вино, лук, зелен чай, горски плодове, гинко билоба. Кверцетинът има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, които подкрепят здравето на сърцето, мозъка и други органи. Кверцетинът може да помогне за поддържане на нормално кръвно налягане, здравословен профил на мастните киселини и да редуцира нивата на стрес.

Други флавоноиди като ресвератрол и катехини могат да помогнат за намаляване на риска от атеросклероза, натрупване на плаки в артериите и съответно по-нисък риск от инфаркт или инсулт.

Що се отнася до алергии, много проучвания показват, че кверцетинът е ефективен при инхибиране на освобождаването на хистамин чрез стабилизиране на мембраните на мастоцитите. Приемът на кверцетин чрез добавки е доказано ефективен начин за намаляване на симптомите като кихане и дразнене при алергичен ринит.

Препоръчани продукти

Използвани източници

  1. Paul S. Hwang, Steven B. Machek, Thomas D. Cardaci, Dylan T. Wilburn, Caelin S. Kim, Emiliya S. Suezaki & Darryn S. Willoughby (2020) Effects of Pyrroloquinoline Quinone (PQQ) Supplementation on Aerobic Exercise Performance and Indices of Mitochondrial Biogenesis in Untrained Men, Journal of the American College of Nutrition, 39:6, 547-556, DOI: 10.1080/07315724.2019.1705203
  2. Harris CB, Chowanadisai W, Mishchuk DO, Satre MA, Slupsky CM, Rucker RB. Dietary pyrroloquinoline quinone (PQQ) alters indicators of inflammation and mitochondrial-related metabolism in human subjects. J Nutr Biochem. 2013 Dec;24(12):2076-84. doi: 10.1016/j.jnutbio.2013.07.008. PMID: 24231099.
  3. Salehi B, Machin L, Monzote L, et al. Therapeutic Potential of Quercetin: New Insights and Perspectives for Human Health. ACS Omega. 2020;5(20):11849-11872. Published 2020 May 14. doi:10.1021/acsomega.0c01818 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *