Здраве, Диети

Вижте, кои са най-добрите и най-лошите храни при високо кръвно налягане

Вижте, кои са най-добрите и най-лошите храни при високо кръвно налягане

Хипертонията, или високото кръвно налягане, се развива с течение на времето от различни рискови фактори, сред които генетика, възраст, стрес, липса на физически упражнения или висока консумация на сол. Въпреки че е най-често срещана сред по-възрастните хора, младите хора в никакъв случай не са застраховани от хипертония. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията един на всеки четирима души на възраст от 20 до 44 години има високо кръвно налягане, което ви излага на по-висок риск от сериозни здравословни състояния като инфаркт или инсулт. 

За високо кръвно налягане се счита систолично налягане или какъв е натискът на кръвта върху стените на артериите, когато сърцето ви бие от 130 и повече, или диастолично налягане от 80 и повече. Важно е да сте информирани за кръвното си налягане и да потърсите лечение, ако имате хипертония. Лекарствата, отпускани с рецепта, могат да помогнат за регулирането ѝ, но можете и по естествен начин да понижите кръвното си налягане, като водите здравословен начин на живот и се храните по-пълноценно.

Ето седем вида храни, които трябва да включите в менюто си, за да контролирате високото кръвно налягане.

Плодове

Плодовете са богати на антиоксиданти – включително антоцианини, които са водоразтворими пигменти, отговорни за червения, синия и лилавия цвят. Те помагат за понижаване на кръвното налягане.  Цитрусовите плодове като портокали и лимони са чудесен източник на витамини и минерали и могат да помогнат при високо кръвно налягане. Едно петмесечно проучване със 101 жени показва, че ежедневният прием на лимони, съчетан с разходки, може ефективно да понижи високото кръвно налягане.

Бананите са пълни с калий, който намалява нивата на натрий в организма, предизвикващ високо кръвно налягане. Сокът от нар може да подобри здравето на сърцето и има антихипертензивен ефект върху систоличното и диастоличното налягане (налягането, което кръвта ви оказва върху стените на артериите, когато сърцето ви почива).

Вижте всички антиоксиданти ТУК.

Зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци и червеното цвекло съдържат значителни количества нитрати, които се превръщат в азотен оксид. Азотният оксид разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, като облекчава високото кръвно налягане. Едно проучване установи, че високият прием на нитрати от зеленчуците е свързан с по-ниско систолично и диастолично кръвно налягане. Зелените листни зеленчуци с високо съдържание на нитрати са:  

  • Спанак;
  • Швейцарски манголд;
  • Кейл;
  • Маруля;
  • Зеле;
  • Зелена ряпа.

Морковите, целината и броколите също са полезни за регулиране на сърдечното здраве и контролиране на високото кръвно налягане. Морковите и целината помагат за намаляване на възпалението и успокояват кръвоносните съдове, а броколите са пълни с антиоксиданти, които повишават нивата на азотен оксид в организма.

Млечни продукти

Доказано е, че млечните продукти като киселото мляко помагат за понижаване на кръвното налягане, вероятно поради високото съдържание на хранителни вещества като калций и калий. Проучване, включващо 150 000 участници, свързва млечните продукти с по-нисък риск от диабет и кръвноналягане

Ядки и семена

Шамфъстъкът е с високо съдържание на калий и се е доказал като силен помощник за балансирано кръвно налягане.  Несолените слънчогледови семки, лененото семе, чиа и тиквените семки също са пълни с калий и други хранителни вещества като магнезий и фибри, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Протеин

Постното говеждо, свинско, пилешко месо и мазната риба са добри протеини, които спомагат за здравословно кръвно налягане. Мазните риби като сьомгата са пълни с омега-3 мазнини, а високите нива на тези здравословни мазнини се свързват с по-ниски стойности на кръвното налягане. Здравословните мазнини могат да намалят възпаленията в организма, които увреждат кръвоносните съдове, като помагат за предотвратяване на високото кръвно налягане.

Ако не можете редовно да приемате мазна риба, можете да си осигурите нужното количество Омега-3 мастни киселини под формата на хранителна добавка. Изберете ТУК.

Черен шоколад

За любителите на сладкото, какаото в черния шоколад съдържа флавоноиди, които повишават нивата на азотния оксид и помагат за понижаване на кръвното налягане.

Екстра върджин зехтин

Гответе с екстра върджин зехтин – най-малко преработеното олио и едно от най-добрите за борба с хипертонията. В него има антиоксидант полифенол и мастна киселина, които помагат за поддържане на здраво сърце.  

А ето и храните, които трябва да избягвате ако страдате от високо кръвно налягане:

Натрий

Обикновено вашият лекар ограничава приема на натрий, когато имате високо кръвно налягане. Натрият насърчава задържането на вода, което увеличава обема на кръвта, което води до по-високо кръвно налягане и стрес за кръвоносните съдове. Примери за това са подправки, сосове, бекон, колбаси, деликатеси, консервирани храни като супи и зеленчуци, както и пакетирани ястия или ястия за микровълнова печка.

Пържени храни

Натрият и наситените мазнини в пържените храни не са полезни за здравословното кръвно налягане. Задушаването на пара или печенето на храната са по-добрите и здравословни алтернативи за вас.

Червено месо

Изследванията сочат, че не трябва да консумирате повече от парче червено месо колкото дланта ви, тъй като то е известен виновник за високото кръвно налягане. Не забравяйте, че говеждото месо не е източник на червено месо. Свинското, агнешкото, телешкото, еленското и козето месо също се считат за червени меса.

Алкохол и кофеин

Пийте алкохол и кофеин в умерени количества (или две питиета за мъжете и едно за жените). Ежедневното пиене в излишък може да доведе до сериозни рискове като хипертония или инсулт. Кофеинът също може да допринесе за повишаване на кръвното налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *