Хранителни добавки

Как да изберем точната хранителна добавка желязо?

Как да изберем точната хранителна добавка желязо?

Основните източници на загуба са свързани със загуба на кръв, следователно и повишените нужди на жените. Излишъкът от желязо е също толкова лош, колкото и дефицитът на желязо и няма смисъл да се добавят „предпазни мерки“, ако не е необходимо.

Кой трябва да помисли за добавяне на желязо?

Хора с повишени нужди (регулирани или бременни жени, на първо място спортисти с дълги усилия) и с нисък прием на храна, като се има предвид ниската абсорбция (5/10%). Всички предимно зеленчукови диети могат да се считат с ниско съдържание на желязо.Именно при тези условия трябва да се обмисли прием на хранителна добавка с желязо.

За повече предпазливост съветваме да се консултирате с вашия лекар за дългосрочно лечение (повече от 2 месеца).

Какви предпазни мерки трябва да вземете преди да приемате добавка с желязо?

Избягвайте самолечение

Когато изпитвате определени симптоми като умора, главоболие, бледност, умора при натоварване, помислете за посещение на Вашия лекар за кръвен тест и за избягвайте самолечение.

Тъй като твърде многото желязо е също толкова лошо, колкото и дефицита на желязо (увеличава свободните радикали и окисляването), най-добре е да потърсите медицинска помощ. Трябва обаче да се отбележи, че поради разликата между погълнатото и асимилираното желязо, няма риск от излишък на желязо с добавки от 15 mg на ден, съответстващи на препоръчителния хранителен прием (и при дозировката на добавката Iron Argalys Essentiels за една капсула).

Избягвайте всичко, което намалява абсорбцията на желязо

Някои храни, като шоколад и някои напитки, като чай или кафе, намаляват усвояването на желязо от организма. Както бе споменато по-горе, тялото трудно усвоява желязото, независимо от неговия произход. Танините, съдържащи се в чая или кафето, допълнително намаляват това усвояване (30 до 40%).

Ето защо препоръчваме да приемате тези напитки или храни на 1 час, освен вашата хранителна добавка с желязо или вашата храна.

Какви са критериите за избор на хранителна добавка с желязо?

Хранителни добавки, които улесняват усвояването на желязото

Както бе споменато по-горе, действителната абсорбция на желязото е ниска, но може да бъде значително увеличена с наличието или не на „подобряващи“ елементи:

  • Витамин С в умерени количества е най-мощният известен спомагател за усвояването на не-хем желязо (Cook and Monsen, 1977);
  • Витамините от група В, включително фолиевата киселина (В9), са от съществено значение за метаболизма на желязото;
  • Изглежда, че растителните влакна са фактор за подобряване на усвояването (без установена сигурност поради липса на повтарящи се изследвания – работа на Cook 1981).

Железен бисглицинат, наричан още „меко желязо“

Железният бисглицинат е форма, подходяща за добавки: Комбинацията с аминокиселина (глицин) позволява на желязото да устои на стомашните киселини и по-лесно да премине чревната бариера.

Хранителни добавки, които намаляват реакциите на гадене

Консумацията на желязо често се свързва със странични ефекти като коремна болка, гадене, повръщане и т.н. Тези ефекти могат да бъдат смекчени чрез фаворизиране на определени хранителни добавки, които имат следните характеристики:

Бисглицинатното желязо намалява риска от чревни разстройства благодарение на ниската си киселинност. Предпочитайте добавките с желязо в ниска дневна доза: добавянето на 15 mg желязо на ден, съответстващо на препоръчаните дози, е идеално. Стомашно-устойчива капсула за киселинност на стомаха за освобождаване на желязо в горната част на червата и избягване на риска от гадене. Тези характеристики ще улеснят усвояването на желязо в тялото ви, като същевременно минимизират рисковете, свързани с консумацията на добавка с желязо.

Добавката с желязо от Argalys Essentiels: решение, адаптирано за всички

Ако смятате, че приемът на желязо е недостатъчен и искате да намерите хранителна добавка, по-подходяща за вашата консумация, хранителната добавка Iron Argalys Essentiels е подходяща за всеки: повече ефективност и повече комфорт при прием с комбинация от железен бисглицинат и витамини в стомашно-устойчива капсула.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *